Our Projects

Planning Appeal submitted for the change of use from two flats to one house – Thames Ditton

We was instructed to draft the Grounds of Appeal following refusal of permission by Elmbridge Council for a building to change from two very dilapidated flats back into a dwellinghouse, for which it was originally constructed and is on a road of other dwellinghouses.  We argued that the revision of the property from two flats to a single family dwellinghouse would secure several benefits in terms of improvements to the interior of the building, demand for on-street parking, cycle parking, energy and waste refuse/recycling storage. There would be some streetscene benefits by converting this building back to its original use and a family dwelling would be provided in this sustainable location in walking distance to shops, doctors, schools, public transport and other amenities.  The environmental benefits and improvements to the living accommodation would outweigh the small amount of harm form the loss of one small unit. Further, it would provide a much needed 3 bedroom dwelling which the Council has indicated there is a need for in the borough.

Pending decision

Permission obtained for demolition of existing house and construction of new – Esher

Planning permission granted for detached two-storey house with rooms in the roof space, basement, new access and rear detached single-storey outbuilding following demolition of existing house in a conservation area.

We were instructed by the applicants following planning submission to respond to letters of objection.  We liaised with the case officer and wrote a letter of support to counteract the objections raised by local residents.  The application was duly granted planning permission.

Permission on appeal – Residential extension with rooflight and flue – Mortlake

We were instructed to write the appeal statement following refusal of a first floor rear extension to a locally listed building within a conservation area.  The Council had previously approved a first floor rear extension and the new proposal was 30cm wider which the Council had refused.  The Inspector agreed with our argument that the new extensions would not have a materially different effect on the character and appearance of the area, the site as a BTM, or neighbouring BTMs, to that of the previous approval.

Planning permission granted for a contemporary office block – Windsor

Planning permission granted for a contemporary re-cladding of one of the office blocks within the Vansittart estate including the change of use from B1(c) to B1(a), first floor extension and alteration to the North and West elevations. The Council agreed that there would be no demonstrable harm to the character of the area, residential amenity, the highway network or to flood risk and permission granted with no objections raised.

Windsor Business Centre

Planning permission obtained for a replacement dormer in a conversation area – Hammersmith

We were instructed to submit a planning application for a replacement dormer extension to a residential house within a conservation area.  We supported the application with a Heritage Statement. The design was contemporary in its approach but mirrored that of a nearby large roof extension on the main road.  During Covid, we provided the case officer with a video showing the site in context with the surroundings.  Approved within 8 weeks.

Permission obtained for residential extension and loft conversion – Kew

The scheme involved a single-storey rear extension and loft conversion including the removal of a chimney. We were instructed following refusal of a similar proposal.  The property is within a Conservation Area and the dormer extension was contrary to the Council’s guidelines.  We advised what would be approved and following a re-design, the Council granted planning permission.